Tuesday, June 28, 2011

:: 2nd Day ThErE ::

alhamdulillah
today is great day
I involved in many procedures 
BUT
still unsatisfied becoz didn't have oppurtunity to handle it myself


I have cope my bore stay at IJN.
anyway, still lazy to join many2 cases
I don't like to wear the lead gown
when I wear it, feel like i'm become shorter
even i knew that i'm shorter one
so i need to avoid it
that my mission
hureeee :)

Monday, June 27, 2011

:: IJN HaMpEh ::

Say Goodbye to Hospital Ampang
&
Hai IJN (Institute Jantung Negara) 
I'm coming........

semua orang mesti rasa hebatkan kalu mention bout IJN
wah, best yer ko dapat berintern kat situ
bile masuk je dalan IJN, memang sungguh menakjubkan
MARVELLOUS!!!

sejuk yer IJN ni.
sanggupkah aku nak stay inside lame2 mcm ni
banyak persoalan timbul

****
Today, 27 June 2011
my first time entering IJN and ICL (Invansive Catheter Lab).
Memang cuak dengar.
hahaha.

seriously, today nak pergi keja memang rasa liat
No feeling to work there, why ea??
I don't know the reason.

Sampai di IJN kol 8.10am
aku jalan lenggang2 kangkung je.
tak rasa nak jalan laju2 bcoz no need to punch card
hureee 

Malang yer kena tunggu En & Puan nak lapor diri
sampai kol9 tak datang2 lagi
menyesal pulak aku tak datang kol8.30

After that bergerak ke HR department tok wat Pas IJN 
Sign mcm2 agreement
penat membaca
ko setuju ke tak setuju ke kena sign jugak
no excuse ok
fine, I ikut perintah U!!


Dah selesai wat pas
 yeay!!
Berat sungguh kaki nak melangkah
 malas sgt2
tak penah ase cmni kalu nak practical before2 ni

..... Menuju ke ICL .....

***

Kena tukar baju la pulak
aduh!!!
mengeluh lagi panjang

.... Siap dah tukar baju ....

we're visitor ok
nope a student berintern di IJN
terus down after tengok word "VISITOR" kat baju tuh


Dengan tidak berperasaan melangkah masuk ke dalam lab.
tak tahu  nak wat ape
masing2 sibuk
kehadiran ktrg ni mcm tak dialu2kan je
selamat la ada seorang cardiologist kt luar lab4.
dapat jugak dia explain procedure & anatomy of the heart kt ktrang.
Tq Dr. chinese

Cepat la kol4 nak balik, nak balik
malas dah ni

tibe2 after break & lunch
seorang radiographer terserempak ngan ktrg yg sedang bertawaf

"uoll ni student radiographer ke??"
yes.. student radiographer

"lorh, nape tak inform korang datang"
lain kali introduce la diri kat smua staff kat sini

erk...erk...gekk

monolog dalaman seketika
"camne nak introduce smua org nmpk busy & tengok ktrg mcm strangers je
takut jugak nak tegur"

totally difference btween private and govern hospital.
berbeza dari segi communication
friendly or not friendly
if nak tahu, try la berada di position i right now ni
memang tension
no feeling to practical tomorrow and the next2 days

cepat2 la habis.
rasa mcm tersiksa la pulak

hopefully, Allah mempermudahkan segalanya for tomorrow until 8 July
ameeen

I really2 hope that 
(T______T)

Friday, June 24, 2011

LaST Day Here.......

aigoo
upsad untuk meninggalkan Hospital Ampang
tapi apakan daya
jodoh kita sehingga disini sahaja.
enjoy the last week here.
 last Monday, went to OT
tuesday & wednesday just round the department
did my own roaster 
thursday & friday, joined angiography cases 



On thursday
just dapat buat 1 case only bcoz machine angio not feeling well 
Sian machine angio. 
So, kena tunggu engineer from Siemens come for repair.



***


Keesaokan harinya, Friday 


Alololo
Hensome jugak engineer Siemens ni.
Muka tak lekang dengan senyuman
Try menegur Engineer Siemens ni
Cubaan untuk tackel failed
100% failed coz chinese ma.
Aduhh..melepas lagi
dapat sembang2, borak2, gossip2 ngan dia pun dah cukup.
hikhik

BTW, 
aku dapat berborak ngan seorang doctor hensome yg datang Ultrasound room tok jupe Medical Officer. 
hahaha. 
Memang ramai doctor muda2, kadang2 ada yang kerek, sengal.

bukan ngan doctor je yang i berkenalan
ngan staff nurse pun ade jgk 
memang sempoi staff nurse ni.
datang hantar patient tuk ultrasound
pastu join ktrg gossip2 sekali
meletop abis!!

Banyak kenangan at Hospital Ampang
All radiographers are friendly
tqvm to Kak No'oh, kak wani, Ila, Youb, jijie, kak laila
maccheh nasi kerabu & lunch untuk this week 
semoga Allah murahkan rezeki tuk korang. Amin


Say bye-bye to Hospital Ampang
Nice to meet you
Gonna miss u' all
:)




Tuesday, June 21, 2011

:: HaTe = BeNci ::

erkkkk....sendawa la plak.
Alhamdulillah kenyang aku mlm2 buta gi pekena roti canai.
thanks a lot to Mr & Mrs F coz menambahkan lemak saye yg semakin tepu ni.
hahah

@________@

..................................................................

aku benci hari ini
pagi2 buta as usual la bgn awal nk pegi keja.
went out pn mcm biasa kol 7pm, then slow jog to bus stop in front of Ampang point.
Before aku sampai bus stop, sebiji bus dah terlepas
"biar eark malas aku nk kejar, kalu lari nanti sure anjing2 ni kejar aku".
So, aku telah wat keputusan untuk menunggu the next bus.
Uoll want to know what i'm thinking at that time??
"i'm thinking of Bus rapid...sure bus ni tak lalu lagi"
tunggu puyer tunggu satu batang hidung bus pn tak datang.
yang aku dok nampak byk bus menuju ke arah KLCC je.
geram betol aku.
arrrhhhh tension. abis merah la punch card aku.


Nak dijadikan cerita yang wat aku tension jugak, 
ada la Encik, pak cik, brother (tak tahu nak panggil ape kt dia)
nk kata tua, nmpak mcm muda,panggil je la dia tak kisah pun. 
Ada aku kisah....buweek 
suke2 hati stop motor depan aku sambil senyum lebar sampai ke telinga.
siap pelawa nek moto ngan dia plak tuh
scary aku ngan mamat ni!!!
ish....ish....

tension siot!!!
bus datang kol 7.40am
memang punch card akan merah la.
tak perlu diragui lagi.

Dalam bus lagi la buat aku tension.
Ada la mamat ni, muka ala2 bollywood, berjambang, badan tuff cikit. 
Dia ni selalu nek bus sama ngan aku and turun kat Hospital Ampang jugak.

Dalam bus agak ramai passengers, so tak banyak la seat yang available tp kat belakang still ada 2,3 seats.
Tapi si mamat bollywood berjambang ni bukan yer nak gerak pegi duduk kat seat yang available tuh, dia berdiri depan aku.
haissshhh
Bengang aku.
ko ape hal??
ssssyohhh, pegi la duduk kt seat belakang tuh.

memang sengal!!!
ko berdiri depan aku dok pandang2 aku tu apa hal.
aku ase mamat ni memang nk tegur aku dari 1st week aku practical lagi.
tapi still belum dapat peluang bcoz bile aku tengok dia aku selalu jeling sampai nak juling biji2 mata. Padan muka ko.
hehehe.
puas Ati aku. 
ish...ish... jahat yer kamu kema.

Tibe2, sampai kat Sri Nilam ramai la pulak yang turun.
nak dijadikan story lagi, seat beside me single and available.
Dalam kepala otak aku
"sure mamat sengal ni akan duduk kat sebelah aku"
baik aku lari dulu.

Dengan sepantas kilat, aku terus bangun and pegi duduk kat seat belakang. 
Duduk pulak sebelah bangla tua yang berbau keti.
aduhhhh, memang silap la aku cari seat.
BTW, aku happy jugak la
At least aku tak duduk sebelah menyebelah mamat bollywood bejambang sengal tu.

hikhik

........................................................................




yeay!!
da sampai pun tempat keja.
waduhh, memang merah punch card aku arini.
8.15am aku sampai.





...... ni la pintu gate yang ari2 aku lalu lalang ......



Sampai je depan gate, iLA Nazirah called.
"kema kat mane?? ila da naik OT ni..."
ark, da naik. ala
takpe2 ila tunggu kema kat changing room ok.
if da sampai knock the door je, nanti ila buka kan.
ok2....tunggu kema taw.


wif Ila Nazirah :)
..................................................................

Bergegas ke OT (operation theater)
harini memang banyak improvement.
i have done it on myself.
alhamdulillah.

1) OT - ORIF Produre for removing needle from patient body.
Aku suka masuk OT ni bcoz OMG.!!!
Anaestologist dia sangat hemsem bergaya.
aduhh, aku tergoda.

2) OT - Inter Locking Nail (ILN) at the midshaft of femur.
teruk benor fracture yer.
the surgeon very friendly.
I like!! baru tak kekok nak wat keja.

3) OT - ORIF Procedure for inserting K wire on the Right Ankle.
sekejap je procedure ni.

Sekejap tuh, tak de la kejap mana.
bayang kan aku masuk OT dari kol 8.30am until 3.30pm.
makan pun tidak tapi curi2 tido.
huhuhuh

Anyway, i'm happy today
tapi bile pikir the morning incident memang tension

HATE IT VERY DA MUCH!!! lol~

including mamat bollywood berjambang tuh.

%*@$^&6^^_++++


Monday, June 20, 2011

::ToDay WiThOuT UoLL ::

Alhamdullillah
Praise to Allah S.W.T 
sehari sudah i'm working without Uoll guys.
memang i wat roaster sendiri la.
  
the 1st 3 hours, at the flouroscopy room. 
bersama2 berganding bahu, membanting tulang, bertungkus lumus menghabis kan case
"Lopogram, Barium Swallow, MCUG & HSG "

Lopogram? ape kebenda tuh.....
Actually i also did not knw what it is.
this was my 1st time i did & involved in that case.
very interesting!!
this case very2 interesting (ulang suara)
very interesting
patient pn intersting jugak.
hahaha
20 years old man.
bersemangat aku nk wat case
(memang sleepy giler time tuh)
But
i'm pity of him 
His distal transverse colon had been removed from his body
aduhh. dengar mcm sakit sgt2.

seriously penuh simpati aku melihatnya
dah tak perlu menggunakan toilet untuk membuang fecesssss
hanya perlu menggunakan stoma bag
da la colon protruding out on the surface of skin
so scary
Anyway, korang da penah pegang ke usus manusia??
mesti belum kan......
BTW
i da penah pegang tp beralaskan glove la
bukan muhrim mana bley touch2
hahahaa
yeay!!
......................................................
After finished all fluros cases, da tak tahu nk pegi mana 
jenguk2 la MRI sekejap
general sekejap
ultrasound tak pijak langsung (sorry u)

.
.
.
.
.
.

akhirnya, CT scan room menjadi pilihan.

memang ramai patient CT harini.
tak menang tangan aku tgk En. Mimi (bukan nama sebenar)
assistant En. Mimi tak ade bcos tak berape chat.

Cik Nab, i doakan u will get well soon ok!!
sakit tu dapat menghapuskan dosa kecil
so, u perlu redha dan istigfar byk2 k
tomorrow i pg visit u kat ward ye.

pulun kema pulun

i wat case smpai tak sedar da nk pukul 5pm
Naseb baek la kol 4.35 pm tergerak hati nk usyar2 jam
kalu tidak aku wat oncall la arini.

hurreyy...hurreyy

4 days to go
fighting!!



today without uoll 
memang sunyi sepi
"da tak de mbr nk picit lemak"
"da tak de mbr nak lepak2 kt ruangan pacs"
"da tak de mbr nk pegi lunch"
"da tak de mbr nak curi tulang tido dlm bilik ats panggilan"

opss, kantoi

sorry 
huhuhu

bye2 
selamat berintern smua 
@__________@
 

Saturday, June 18, 2011

:: ThEy LeAvE Me aLoNe::

Sayu hati ini bila di tinggalkan 
"buah hati" 
ehem...ehem...
i'm not upsad because of ditinggalkan buah hati,
BUT
saya upsad because telah ditinggalkan oleh internmates (sahabat2 intern)
starting from next week, i'll be alone. 
T_________T

..............................................................


Tanggal 17 th June 2011,
genaplah 7weeks kanak2 dari UKM berpractical di Hospital Ampang.

inilah kanak2 wanted dari UKM
...... Maizatun & farahim  ....... 

sampai hati korang pergi meninggal daku sorg2 nuh. 

 BTW, last day korg memang mantop la. 
satu keja pun kite tak buat kn??

 photoshooting session & makan2 @jamuan perpisahan saja

memang terbaik sekali dengan sokongan internmates yg laen termasuk aku
hehehehe 


......di sini lah bermulanya sesi photography,
ceroboh bilik kak Sola yang bercuti selama seminggu.......

After more than 200 pictures snapped, 
kitarang move to another room. 

farah : "asyik tangkap gambar kt sini je, jom er gi tempat lain".
    ramai2 : "kat mane?? smua ada org.jom2 gi bilik 5 mesti takde orang".

memang bijok la korang ni. 
Bilik 5 memang available.
yeay!!

.........activity bermula ..........


 

termiss sorang la. 


ni baru la cukup kuata. 
 siap ikut height level lagi. Ni yang tak tahan.

 
......Kemudiaan, beralih ke mammography room.......



 alolo, So sweetie


........ultrasound room la pulak.......



.... Last destination is MRI Room ....

hahaha

memang kesian hanya sempat photoshot kat 
appoinment counter je.
batery camera da kong.

memang giler ea bergambar sampai abis batery. 

anyway, we all happy even a bit tired la. 
penat berposing.



 kepenatan korg memang terserlah la.
semua orang tidoq dgn nyenyak yer dalam bilik atas panggilan.
Hahaa

@____@

Sunday, June 12, 2011

:: MeDic Oh MeDiC ::

One upon a time....
time ni memang borink giler2. Setiap Ari jumaat je pasti borink. tunggu patients tak muncul2. bagus yer la aih org2 kt area ampang ni, semua chat2 belako.
So, ape lagi. Goyang kaki la aku di petang ari jumaat. 
Hahaha. 
@_@
..............................................................

Apalagi, use time  wisely la aku pun.
computer dah memang jadi milik aku sepenuh yer la petang tu. Baca blog org  memang satu kemestian la. Lagi2 baca blog student MMA (Moscow Medical Academy). Entah nape la aku suke benor ngan budak ni. May be dia ensem kot. ish3x gatai hang nuh.
don't misunderstot na. Bukan sebab tu la. aku suka baca blog dia sebab suka dengan english dia. memang power. 
Mantoop beb !!!

Abis semua posts aku baca. So, mula la menerjah blog member2 dia yang dok kat Overc jugak. Aku terbaca la blog seorang member kepada si budak medic Moscow ni. 
Dia kata: " MBBS dekat university2 @Malaysia ni tak diiktiraf "
Biar betul bang?? 
kesian benor budak2 medic yang kat Malaysia ni. aku tengok study bagai nak mampos. Da la tak de life langsung. patut la ramai benor nak wat medic kt overc. 



sorang patient pun da bley terpacak rambut2

Kesian2

........................................................

ala 
sape cakap uni2 kt overc tu smua bagus. ada je yang tak diiktiraf. 
last time, aku lunch dengan seorang houseman baru kt Hospital yg aku berposting sekarang ni. Dia dulu study kt Indonesia. memang penat la jadi doctor. 
Masuk keja kol 6am and abis kol 10pm (giler pa ka). kalu aku la keja camni ari2, bley jadi tak siuman dah. 
seb baik la tak jadi budak medic. 
aku tak kisah la gaji murah, asalkan ada LIFE.
yeay!!!

.....................................................


sekarang that houseman dah berusia 30tahun. terkejut beruk aku dengar.
aku pun teros berfikir "umor 30thn baru jadi houseman. giler bapak lame dia study kt indonesia tuh" 

bile ditanya,  seraya si houseman menjawab: 
"7 tahun"
lama yer la aih.
lagi pun ape yang di belajar kat indonesia tak sama dengan apa yang kat Malaysia.
Memang berbeza sangat.
houseman baru ni memang selalu la kena buli, kutuk ngan senior houseman. 
Kadang2 houseman2 datang kt department aku 4 presenting case kt Medical Officer (MO), diarang selalu kena marah. sian jugak aku tengok.
Btw, takpe2. Learn from mistake ok.
..................................................................

hahaha
Medical Officer (MO) kt tempat aku keja pun tak kasi jadi doctor. 
dia menyesal kot jadi dooctor. Tapi aku tengok keja doctor kt Department aku tu takde la susah pun. 
Wat report je. If kena keja kt Ultrasound kot la. Memang agak penat la cikit coz ari2 memang ramai patients. Kadang2 1 hari dekat 3o patients jugak. Agak lenguh tangan2 ni.

If become a specialist memang lagi best la. Gaji RM15k. seronok yer. Tapi keja tension jugak. 
Mana ada keje yang tak tension sekarang. Semua yer bikin fening. 
memang jeles bila dengar cerita pasal gaji.
tapi aku happy jugak coz hidup tarak la tension sangat and still have time for berfoya2 di luar sana. 
Alhamdulillah. 
Thanks to Allah. 

"sesungguhnya Allah telah mengatur kehidupan manusia dengan baik, cuma manusia jer yang
tidak selalu bersyukur dengan apa yang dimilikinya"

Wallahua'lam 
Daa :)

Saturday, June 11, 2011

Heart BrOkeN

Alahai,
Nak luah perasaan la pulak. tersiksa sungguh hati ini kalu tak  diluahkan. 
Btw, ape org nak kata, kata la aku tak peduli asalkan aku puas. 
sekarang hati tengah sakit,kusut, serabut, serabai, serba-serba jadi yer. 

T_t

...........................................................

Dulu lain, sekarang da lain. orang kalu da ada boy pren baru memang la. hati da bahagia and berbunga2, semua org dia dah peduli. Tak kisah la ko tu BFF (best friend forever) dia ke, roomate dia ke, classmate dia ke, busmate dia ke, carmate dia ke. Ade aku kisah aku da ada Boy friend baru. yeay!!


...............................................................


Geram jugak aku dapat kawan camni. bukan aku jeles or dengki. aku pun ade body guard jugak tapi tak ade la berkepit2 ari2. rimas aku tengok. 
takde mase nk jeles2 ni.
Nak kate bodoh, cerdik. kalu org kuar pandai plak dok berceramah.

"korang ni tak baek kuar berdua2-an, nanti boleh mendatangkan fitnah"

Now, statement yg ko kuar 2 memang sesuai sgt la ngan ko puyer situation sekarang. 
aku da malas. Lantak ko la.

aku da berazam and bertekad sepenuh hati. 
Starting from now 

.
 .
.
.
.
.
.
you're not my BFF anymore, we just friend ok!

agak kurang sopan statement 2. tapi nak wat cmne, org da ada org baru yg lama ni da tak layan la. 
kacang lupakan kulit sungguh. 
anyway, ada aku kisah.
ko wat keje ko, aku wat keje aku. 
FAHAM!!!!!!


fullstop 

daaa.

Friday, June 10, 2011

HoSpital AmPang

hai, As salamualaikum,

very long time not update my blog..... da semak and bersawang2 rase. 

bukan saje2 tak nak update, but lazy to update it. I'm sorry mr.blogger coz i'm buzy at this

moment. Buzy, lazy make me crazy. 

Feel like no life right now. Everyday work, work and work. 

$_#
........................................................................


In the morning, wake up  at 5.45am everyday  for practical.

Then, slow jog  alone in the dark to go to bus stop opposite Ampang point . 

so, scary.....kadang2 je bkn yer selalu.hikhik

waiting for the bus metro@SJ bus@rapid. so,kena la jalan laju2 takut bus tinggal pulak.

while waiting for the bus tu, macam2 kerenah orang yg aku lihat.

kadang2 tergelak sorg2 sampai org kat sekeliling pn hairan.

"giler ke minah ni" 

bukan sengaja nak ketawa, da memang lucu. Gelak la. 

O_0

Dalam bus pun aku gelak sorang2 jgk. lucu tengok kerenah passengers and conducter bus. 

driver bus pun ape kurang yer. Bawa laju mcm ribut sampai semua passengers in the bus 

bising2, marah2, tengking2. terok betol. 

Tapi, aku tak rase nk marah plak kt driver bus tu coz aku sokong dia bawa laju. So, punch 

card aku tak de la merah. hahahah. gelak isetan klcc

yes, I'm safe  (*_#)
....................................................................................

 seronok juga pegi practical by bus. Feel advanture la cikit. If dulu2 time kat kuantan and 

temerloh, tak de yer nk pandang2 bus ni. Nek keta je. 

Btw, for ur information, go by bus is more cheaper than car. tambang bus pegi and balik just 

rm1. If nek bus rapid lagi la jimat coz bley guna touch and go. hahahah.
.
.
.
.
.
.
.

Moral of the story, please use public tranport to go to work. 

Banyak lagi nk story telling ni, but da ngantok. 
  
sleeping time. zzzZZZZZ

sleep earlier and wake up earlier. its better @_#

.....................................................................

miss akma sleepy sudey.

Daaaa..